LG Full HD 42LF652V User Manual – Page 259

Posted on 23 Sep, 2019
Manufacturer: LG
Category: Sound
Product: LG Full HD 42LF652V
Pages: 292
File size: 24 MB

МАКЕДОНСКИ
7
Во зависност од местото на гледање може да забележите различна
осветленост и боја на екранот (лево/десно/горе/долу).
Овој феномен се должи на карактеристиките на панелот. Ова не е
поврзано со перформансите на производот, и тоа не претставува
неисправност.
* LG LED телевизорот користи LCD екран со LED задно
осветлување.
Долготрајното прикажување на неподвижна слика (на пр.
емитување на лого на канал, мени на екран, сцена од видео игра
) може да предизвика оштетување на екранот, што резултира
со ефект познат како врежување на сликата. Гаранцијата на
производот не го покрива врежувањето на сликата.
Избегнувајте прикажување на неподвижна слика на екранот од
телевизорот подолго време (2 или повеќе часови за LCD, 1 или
повеќе часови за плазма).
Исто така, ако подолго време гледате телевизија со сооднос на
сликата 4:3, може да дојде до врежување на сликата на рабовите
на панелот.
Овој феномен исто така се случува и кај производи на трети страни
и не може да биде причина за замена или враќање на пари.
Генериран звук
Звук на “крцкање”: Звукот на крцкање кој настанува за време
на гледање или исклучување на телевизорот се генерира при
термичко собирање на пластиката заради температурата и
влажноста. Овој шум е вообичаен кај производите кај кои доаѓа
до термички деформации. Брмчење на електричните кола/
зуење на панелот: Шум со ниско ниво се генерира од колата
со преклопување со голема брзина, кои испорачуваат големи
количини на струја за функционирање на производот. Шумот се
разликува во зависност од производот.
Овој генериран звук не влијае врз перформансите и сигурното
функционирање на производот.
Не користете електронски уреди со висок напон во близина на
телевизорот(на пр. електрична тепалка за комарци). Тоа може да
предизвика неисправност на производот.
Гледање на 3D слика (Само 3D
модели)
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ
Условите за гледање
t
Време на гледање

-
При г
ледање 3D содржини, направете пауза од 5 - 15
минути на секој час. Гледање 3D содржини подолг период
може да предизвика главоболка, вртоглавица или замор
на очите.
Оние кои имаат фотосензитивна епилепсија
или хронични болести
t
Некои корисници може да доживеат напад или други
ненормални симптоми кога се изложени на треперење на
светлина или одредени секвенци од 3D содржини.
t
Не гледајте 3D видео ако чувствувате гадење, ако сте бремени
и/или имате хронична болест како епилепсија, срцеви
проблеми или нарушување на крвниот притисок, итн.
t
3D содржините не се препорачуваат за лица кои страдаат од
стерео слепило или стерео аномалија. Може да се доживеат
двојни слики или непријатност при гледањето.
t
Ако имате страбизам (шашливи очи), амблиопија (слаб вид)
или астигматизам, може да имате проблеми со осетот за
длабочина и лесно да почувствувате замор заради двојни
слики. Се препорачуваат почести паузи во однос на просекот
за возрасни.
t
Ако видот ви се разликува меѓу десното и левото око,
корегирајте го видот пред да гледате 3D содржини.
Симптоми кои наложуваат прекинување или
воздржување од гледање 3D содржини
t
Не гледајте 3D содржини кога чувствувате замор од недостаток
на сон, премногу работа или пиење.
t
Ако почувствувате некои од овие симптоми, престанете со
користење/гледање на 3D содржини и доволно одморете се
додека симптомите не исчезнат.

-
Посоветувајте се со доктор ако симптомите продолжат и
понатаму. Симптомите може да вклучуваат главоболка,
болка во очите, вртоглавица, гадење, палпитација,
заматување, непријатно чувство, двојна слика, визуелна
непријатност или замор.